יום עיון מסכם לפרויקט דיוקן מקומי של האגודה

ביום עיון מסכם של הפרויקט דיוקן מקומי, התקיימו שתי סדנאות מעניינות.

הסדנא הראשונה של ד"ר יובל גוזנסקי- ראש מסלול עיתונות וטלוויזיה במכללת ספיר אשר תאר פרויקט ייחודי של דיוקן מקומי שנעשה עם סטודנטים של מכללת ספיר ועם ילדים המתאר את מעשיהם היומיומיים. הסרטים הם סרטים קצרים של 2-3 דקות. אשר יועלו בקרוב בערוצי הטלוויזיה המיועדים לילדים.

ד"ר גוזנסקי מסתמך בפרויקט שלו על מעשיו של וים וילם בולט (Jan -Willem Bult ) שהיה מנהל יצירתי של תוכניות ילדים ונוער של ערוץ KRO ההולנדי. הוא (וים) היה שותף ליצירת מעל 125 תכניות וסרטים לילדים , עבור שירות השידור הציבורי בהולנד. עמד בראש קבוצת המומחים לטלוויזיה לילדים של איחוד השידור האירופאי זכה בעשרות פרסים בינלאומיים ובשנת 2007 הקים קרן לעידוד התפתחות ושלום עבור ילדים באמצעות מדיה וספורט.

התוכנית של וים מיקדה את תשומת הלב על יכולותיהם של הילדים. שם יצרו תוכנית בישול לילדים על ידי ילדים עד גיל 5 לדוגמא סרטון קצר של ילדה היוצרת סושי תוך התעסקות גם עם סכין חדה, באופן עצמאי:

ד"ר גוזנסקי חקר וקבע מספר קריטריונים לדרך שפיתח על כך שמאמינים באוטונומיה של הילד. מתמקדים ביכולתיהם ובכישרונם של ילדים מראים את היופי של חיי היום יום של הילדים. להראות ולגרום להרגיש שכוללים 5 עקרונות: משפחה, חברות ושיתוף פעולה, רוח האדם, למידה וכישורים, ביטוי עצמי (הזכות להיות עצמך).

הוא מסכם את הפרויקט לפי עקרונות הבאים:

  1. הילדים המצולמים יהיו עד גיל 5
  2. הילדים מובילים את הפעילות בעצמם
  3. הורים/מבוגרים מוצגים בתפקיד תומכים בלבד
  4. יש להבהיר מיד בתחילת הסרט מיהו הגיבור/ה , מה הוא/היא עושה והיכן.
  5. אין דיאלוג בין יותר משני משפטים
  6. הנושא צריך להיות ברור מהצילומים בלבד.
  7. אין קריינות , אין מוסיקה מלבד פתיחה וסיום
  8. להציג מגוון של פעילויות
  9. החוויות והרגשות של הילדים הם במרכז ולא מה הם עושים . העולם הפנימי הוא במרכז.


הסדנא השניה על תפקיד הטלוויזיה הקהילתית כעתונות חוקרת ומשפיעה על השיח הציבורי. את הגישה הציג יואל תמנליס, עיתונאי מגיש חדשות מודיעין ברשת האינטרנט, בעבר ריכז את צוות הטלוויזיה הקהילתית של שכונת פסגת זאב בירושלים צוות שזכה להכרה ארצית על הפעלה ויכולת שינוי השיח הציבורי. יואל הציג את דעתו על כך שלטלוויזיה הקהילתית יש חשיבות בהעברת בקורת ציבורית בכל מקום בו היא נמצאת ואין זה מתפקידה להראות רק סרטים דוקומנטריים או סרטים בנוסח הסדנא שהציג ד"ר גוזנסקי היא צריכה לאפשר לקובעי המדיניות ביישובים השונים להעזר בכתבות של הטלוויזיה הקהילתית ולקדם נושאים ביישובים לתקן עוולות ולסייע לתושבים.

מסיכום הסדנא ברור לכולנו כי עלינו להעיז יותר וליצור מגוון כתבות או סרטים בנושאים שונים ולהשפיע על השיח הציבורי שיתרום לעמותות ולקבוצות המשקפות את הנעשה בחברה ובתרבות שאינם מעניינים את הערוצים המסחריים. ואתם היוצרים, הכתבים, העתונאים בשטח יכולים להשפיע , וכך גם ההכרה בטלוויזיה הקהילתית תהיה רלוונטית להמשך תמיכה ולהמשך קיומה.

הנהלת האגודה תקיים בהמשך לסדנא זו , קורסים בתחומי אתיקה , לשון הרע, ועתונאות לחברי האגודה.

פוסטים נוספים